Juni 2020 – Oud-notaris Bernard Meisse staat centraal in dit verhaal. Op een ochtend vindt hij zijn vrouw Gilda, verdronken in de plas naast hun villa. Ze is uitgegleden op de stalen trap van het boothuis. Alles wijst op een onfortuinlijk ongeval, maar er zijn twijfels. De schouwarts ziet sporen van een worsteling. Wat is de rol van Theoticus Becker, een uitgetreden kloosterling en vogelaar, die bij de plas is gesignaleerd? En hoe betrouwbaar is het geheugen van de oud-notaris? Een verhaal over schuld en boete, recht en gerechtigheid, penitentie en absolutie.

“Ze lag in de plas, direct naast het boothuis, haar neus als een snuivermast boven het kabbelende wateroppervlak. Haar haar wiegde een macabere dans rond haar grauwgroene gelaat, een snoek hapte aan haar wang en schoot weg toen Meisses hand het water raakte.
Het ontbijt stolde in zijn keel. Ze zou gevallen zijn. Uitgegleden op de stalen buitentrap van het boothuis. Dat was het verhaal. Negen treden die ze duizend keren had beklommen en even vaak was afgedaald. Ze zou verbaasd zijn geweest. Verbaasd en geërgerd. Gilda hield niet van oponthoud en tegengas. De val had haar bezigheden onderbroken. Ze zou gevloekt hebben om haar onhandigheid, ze zou haar kapsel hebben gefatsoeneerd en ze zou bloed aan haar hand hebben gezien. Ze zou hem niets verteld hebben, maar haar boosheid was niet onopgemerkt gebleven. Gevallen van die stomme trap! Ze zou hem hebben opgedragen het probleem van de gladde treden aan te pakken.
Een luchtbel klokte uit haar mond. Zijn hoofd bonsde, maar hij panikeerde niet. Hij vinkte af, zoals hij dossiers op volledigheid controleerde. Er lag een lijk in het water. Een lijk bij het boothuis. Zijn boothuis. Geen willekeurig lijk. Geen willekeurige vrouw. Zijn vrouw. Omgekomen door een tragisch ongeval. Zulke dingen gebeuren. Hij moest Malte informeren, Gülcher moest komen, het lijk moest worden weggehaald, hij moest de uitvaart regelen. Zijn longen vulden zich met teer en nicotine. Hij stond op en duizelde.”

‘Een onfortuinlijk ongeval’ verscheen in juni 2020, middenin de coronacrisis. Als gevolg van de beperkende maatregelen die daarmee samenhingen, kon het boek niet feestelijk worden gelanceerd. ‘Een onfortuinlijk ongeval’ wordt uitgegeven door ‘Pied-à-Terre‘ in Den Haag.

Klik op onderstaande titel voor een pdf-bestand van: